Skialp St. Moritz: Piz Surlej z Champferu
25.12.2018
Švajčiarsko - St.Moritz - Champfér - Piz Surlej 3188m. 18.12.2018, 1475v.m., čas celkový: 3:40hod.
Štartujem v údolí neďaleko St.Moritzu. Už nacvičenými skratkami a chodníčkami, čiastočne po bežeckej trati, neskôr aj po zjazdovke Hahnensee ktorá ešte nie je v prevádzke sa dostanem ku hornej stanici sedačky. Tu sa začína zjazdovka spájajúca stredisko Corvatsch a St. Moritz. Tu sa dnes začína aj moja ozajstná skialpová túra keďže šlapanie po zjazdovke sa určite nedá takým honosným názvom označiť.
Prechádzam popri stanici sedačky a púšťam sa do terénu. Stopa žiadna, dokonca ani moja nie aj keď som tu bol posledné dni niekoľkokrát. Traverzujem svah na ktorom si určite treba dávať pozor na podmienky. Tie dnešné sú ok a pokračujem ďalej. Nasleduje terasa popod Munt Arlas. Odbáčam z nej doľava smerom hore do kotla ktorý spomínaný kopec vytvára spolu s masívom Piz Surlej.
Serpentínami sa krútim cik-cak strmo do kopca. Prichádzam pod žľab ktorý je kľúčovým miestom výstupu. Bol som tu asi pred týždňom a vyhodnotil som to tak, že som sa otočil. Dnes sa dostávam znovu do podobnej situácie. Som tu sám, nikde nikoho, strmý žľab, snehu kopec, vetrom poukladaný kade tade. Kľučkujem vrtím sa paličkou pichám a každých pár metrov je to iné. Postupne sa dostávam hore do najužších miest žľabu. Výjsť ho celý na lyžiach je nevyhnutné, keby som dal dole lyže tak sa budem brodiť pekne hlboko.
Podarí sa mi dostať hore do miernejšieho terénu, pri výbere lyží sa vždy pozerám aj na iné vlastnosti ako sú len tie ktoré sa oceňujú pri jazde dole kopcom...
Následuje výstup miernym hrebeňom. V závere už úradoval vietor a kameňov pribúda. Podarí sa mi však kľučkujúc medzi kameňmi výjsť na lyžiach až celkom hore. Počasie mám výborné, bola to jedna z podmienok na to aby som to potiahol až na vrchol. Snehovú situáciu som dnes mal dobre napozeranú, motal som sa tu okolo už asi desať dní...
Vychutnávam si výhľady, fotím a zamýšľam sa nad tým ako kedysi klasici vyrážali na túry až na jar. Dnes sa situácia už radikálne zmenila. Na neďalekom Julierpasse sú cez víkend všetky parkoviská plné. Nuž na túru sa dá vyraziť aj o tomto čase. Ak má však viesť až na vrchol je potrebné aby boli podmienky ok.
Pri lyžovaní som opatrný, sneh sa mení niekedy každých pár metrov. Vietor, ktorý je tu bežný urobil svoje...
Sezóna začala veľmi optimisticky, uvidíme ako to bude pokračovať ďalej...
Martin Bartoň
Fotky Skialp St. Moritz: Piz Surlej z Champferu
Súvisiace články:
Top Články - za 30 dní
- Rusínska 66: dych pekla (1035x)
- Vysoké Tatry - Gipsyho ferrata pod Lomničákom (856x)
- Hriňovská stovka 2023: jesenno-letná edícia (836x)
- Človečina, kl. V+, Zadný Popradský zub - Veľká Kôpka 2354m (714x)
- Ostrov Krk: lezenie v okolí Bašky (705x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (697x)
- Gravelovo pozitívne šotoliny pod hradom Zniev (686x)
- Nový cykloobchod v Poprade: Tatrybike - Trek (658x)
- Tatranská magistrála ultraštýlom (647x)
- Veľkonočné asfalty v srdci Strážovských vrchov (646x)
Fórum
- Rozhovor: Julo Kaľavský a Sedem samíc tatranských
26.09.2023 - príspevok k diskusii
Uff, mňa bolí celý človek len to čítam, neuveriteľný výkon... Ja som dal parkovisko Popradské pleso- Rysy- Žabie plesá- Kôprovský a naspäť na parkovis... - Hriňovská stovka 2023: jesenno-letná edícia
12.09.2023 - príspevok k diskusii
Perfetto! :) - Hriňovská stovka 2023: jesenno-letná edícia
12.09.2023 - príspevok k diskusii
Vytriedené, ale neupravené fotky tu: https://uloz.to/tamhle/rWlgjiddkFEP/name/Nahrano-11-9-2023-v-20-52-21?view=gallery&sort=exif_date - MTB XXL - okolo Livigna
10.09.2023 - príspevok k diskusii
Vdaka za odpoved. Nech sa Ti dari. M - Gravelovo pozitívne šotoliny pod hradom Zniev
07.09.2023 - príspevok k diskusii
Zas ale ku kazdej megasprostosti odbocovat? - Gravelovo pozitívne šotoliny pod hradom Zniev
07.09.2023 - príspevok k diskusii
A megalavičku a megahojdačku si vynechal??? :-o - KARPOS Lavaredo Shorts Tights
05.09.2023 - príspevok k diskusii
To asi nie, na hodinkách mám silikónový remienok a pohoda. Ale dostal som radu, že gate treba po stovke aj oprať. Tak neviem - veď predsa špina konzer...